Oblicz całki
m4t: Oblicz całki
10 cze 00:19
m4t: Proszę o podpowiedzi
10 cze 00:20
the foxi:
tych całek nie da się wyrazić za pomocą funkcji elementarnych
10 cze 00:31
m4t: Muszę policzyć zbieżność całek
W pierwszym przykładzie od 2 do 1
W drugim π od 0
10 cze 00:44
m4t: zbadać zbieżność*
10 cze 00:45
m4t: Poprawa
od 1 do 2,
od 0 do π
miało być
10 cze 00:45
10 cze 01:02
Basia:
ta druga z kryterium porównawczego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
w przedziale (0,π) sin x ≥0 i sinx<x ⇒ 0<x−sinx<x ⇒ 0< |
| i |
| > |
| |
| | x−sinx | | x−sinx | | x | |
| | 1 | | 1 | |
0∫π |
| dx = limA→0+ A∫π |
| dx = limA→0+ [lnπ − lnA] = |
| | x | | x | |
lnπ−(−
∞) = +
∞
| | dx | |
z tego wynika, że 0∫π |
| też jest rozbieżna |
| | x−sinx | |
mógłby ktoś to sprawdzić? bo nie jestem do końca pewna
10 cze 01:28
Basia: pierwsza: drugie porównawcze (inna nazwa: ilorazowe)
| | ex | | ex | |
f(x) = |
| = |
| |
| | √x2−1 | | √x−1)(x+1) | |
| | f(x) | | ex | | e | |
limx→1+ |
| = limx→1+ |
| = |
| liczba skończona dodatnia |
| | g(x) | | √x+1 | | √2 | |
| | 1 | |
1∫2g(x) dx = 1∫2 |
| = [ 2√x−1 ]12 = 2−0=2 |
| | √x−1 | |
| | ex | |
z tego wynika, że 1∫2 |
| dx jest zbieżna |
| | √x2−1 | |
10 cze 02:34
m4t: Dziekuje. Jak mam rozpoznac kiedy korzystac z kryterium, a kiedy liczyc calkę "normalnie"
(czyli zmienic jedna granice calkowania na epsilon" i policzyc granice)?
10 cze 15:34