das
całka: Proszę o podpowiedź do takiej całeczki
| esinx (x cos3x − sinx) | |
| |
| cos2 x | |
9 cze 22:59
Basia: macie jakiś pomysł na tę całkę?
nic sensownego mi do głowy nie przychodzi
10 cze 00:15
jc: | | esin x(x cos x − 1) | |
całka = |
| |
| | cos x | |
10 cze 00:20
Basia: a jak to policzyłeś?
10 cze 00:21
jc: Oszukałem

Próbowałbym wykorzystać dwa fakty:
(x e
s)' = (x c + 1)e
s
(1/c)'=s/c
2
s i c oznaczają sin x oraz cos x (czym mniej znaczków, tym łatwiej coś wypatrzyć).
10 cze 00:51
całka: Wynik:
w odpowiedzi tak jest
10 cze 01:30
Basia: to jest to samo co napisał jc
10 cze 01:37