Rozkład na ułamki proste
SEKS INSTRUKTOR: Rozkład na ułamki proste − proszę o podpowiedź
Rozłożyć na ułamki proste:
Nie wiem czy to ma mieć formę
Na jakiej zasadzie wybiera się tę formę ułamka prostego? W liczniku musi być wielomian stopnia
o 1 niższy niż w mianowniku?
9 cze 22:55
Adamm: to drugie
9 cze 22:56
Basia:
2s
2−98 = 2(s
2−49) = 2(s−7)(s+7)
i masz
| 2(s−7)(s+7) | | 2(s+7) | | 1 | | 2s+14 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| 7s2(s−7) | | 7s2 | | 7 | | s2 | |
9 cze 23:02
jc: | | 2(s+7) | |
Wyrażenie |
| nie jest ułamkiem prostym. |
| | s2 | |
9 cze 23:04
SEKS INSTRUKTOR: A na jakiej zasadzie się to dobiera? Zawsze wydawało mi się że jeśli jest np (s+2)
2, to
| | As+B | | A | |
rozkłada się to na |
| , zaś jak jest s2, to |
| |
| | (s+2)2 | | s2 | |
9 cze 23:05
Adamm:
jak masz (s+2)
2 w mianowniku to ułamki masz 2
9 cze 23:08
SEKS INSTRUKTOR: Basia to uprościła. Wiec jak, po przekształceniu Basi to rozpisać? Bo już mam mętlik w glowie
9 cze 23:11
Basia: jc ale całkę z tego już łatwo policzyć, a najpewniej o to chodzi
| | 2s+14 | | 2 | | 14 | |
poza tym |
| = |
| + |
| i może się mylę, ale coś mi się zdaje, że nic |
| | s2 | | s | | s2 | |
lepszego się tu nie dostanie
fakt, nie sprawdzałam
9 cze 23:11
jc: Masz rację, chodziło tylko o definicję.
Suma po prawej stronie jest już rozkładem na ułamki proste.
Przy okazji, prawdopodobnie chodzi o odwrócenie transformaty Laplace (litera s).
9 cze 23:17
SEKS INSTRUKTOR: Tak, chodzi o transformatę.
9 cze 23:18
Adamm:
metoda ułamków prostych, na czym to polega
masz sobie funkcję wymierną, stopień licznika mniejszy od stopnia mianownika
wielomian w mianowniku składa się z wyrażeń
(s−s
0)
k oraz (s
2+as+b)
l, gdzie s
2+as+b jest nierozkładalny
jak masz typu (s−s
0)
k to rozkładasz
jak masz typu (s
2+as+b)
l to rozkładasz
| A1s+B1 | | Als+Bl | |
| +...+ |
| |
| s2+as+b | | (s2+as+b)l | |
oczywiście, nie zawsze taki wielomian rozłożyć jest warto
9 cze 23:19
Adamm: funkcję wymierną*
9 cze 23:20
jc: Adamm, dodam, że rozkład na ułamki proste zależy od ciała (Q,R,C), co ma związek
z rozkładem wielomianu na czynniki.
9 cze 23:26
Adamm: w domyśle jest ciało R
9 cze 23:27
Adamm: ale pewnie ciekawy byłby taki rozkład w ciele Q
9 cze 23:27
jc: W rozpatrywanym zadaniu Q,R,C dają to samo.
| 1 | |
| nie rozłożymy w przypadku Q |
| x2−2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) w przypadku R. |
| (x−√2)(x+√2) | | 2√2 | | x−√2 | | x+√2 | |
9 cze 23:37
SEKS INSTRUKTOR: Adamm, analizując Twoje rozwiązanie powinienem rozpisać
9 cze 23:39
Basia: tak tylko po co?
| | s+7 | | s | | 7 | | 1 | | 7 | |
przecież |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | s2 | | s2 | | s2 | | s | | s2 | |
9 cze 23:43
SEKS INSTRUKTOR: no w sumie to tak, już późno i nie myślę
9 cze 23:43
SEKS INSTRUKTOR: jeszcze jedno do sprawdzenia
To mam rozpisać jako
9 cze 23:51
Adamm: tak
9 cze 23:52
Basia: tak
9 cze 23:52
SEKS INSTRUKTOR: Dziękuję! Jeszcze pewnie pojawi się parę próśb ode mnie o sprawdzenie, ale jeśli ktoś idzie
spać, to dobrej nocy!
9 cze 23:55
SEKS INSTRUKTOR: no ale wtedy wychodzi mi A s3 +B (s+5)*s2 +C (s+5) *s =2s2+6s +5
No i mi sie nie zgadza, po lewej mam s3, po prawej s2
10 cze 00:00
SEKS INSTRUKTOR: Dobra, chyba czas jednak do spania, jak takie rzeczy mi wychodzą. Znalazłem błąd
10 cze 00:02
jc: As2 + B(s+5)s + C(s+5) = 2s2+6s+5
10 cze 00:07
Basia:
wspólny mianownik to s2(s+5) i masz
As2+Bs(s+5)+C(s+5) = 2s2+6s+5
As2+Bs2+5Bs+Cs+5C = 2s2+6s+5
(A+B)s2+(5B+C)s+5C = 2s2+6s+5
C = 1
A+B=2
5B+1=6
B=1
A=1
10 cze 00:07
SEKS INSTRUKTOR: Tak też policzyłem! Dziękuję!
10 cze 00:28
Mariusz:
Czy aby na pewno ułamka nie można skrócić ?
| −98+2s2 | | 2 | s2−49 | |
| = |
|
| |
| 7s2(s−7) | | 7 | s2(s−7) | |
a stąd już łatwo
Jak sprawdzić czy mianownik można jeszcze skrócić ?
Liczysz NWD licznika i mianownika biorąc reszty z kolejnych dzieleń
i ostatnia niezerowa reszta to NWD
1/2s−7/2
s
3−7s
2 : 2s
2−98
s
3−49s
−7s
2+49s
−7s
2+343
49s−343
2/49s + 14/49
2s
2−98 : 49s−343
2s
2 −14s
14s −98
14s −98
0
Zatem 49s−343 to NWD(s
3−7s
2 , 2s
2−98);
Z powyższego dwumianu możemy wynieść stały czynnik
49s−343=49(s−7)
10 cze 00:39