da
całka: Całka
∫√x arctg√x dx =
Jakaś podpowiedź?
9 cze 22:12
jc: Przez części.
9 cze 22:17
Basia:
√x = x
1/2
| | 1 | | 1 | |
u = arctg √x u' = |
| * |
| |
| | 1+x | | 2√x | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
J = |
| *x3/2*arctg √x − |
| ∫ |
| * |
| *x3/2 dx = |
| | 3 | | 3 | | 1+x | | 2x1/2 | |
| 2 | | 1 | | x | |
| *x3/2*arctg √x − |
| ∫ |
| dx |
| 3 | | 3 | | x+1 | |
dalej już łatwo
9 cze 22:20
całka: Dziękuję
Mam jeszcze jedno pytanie
∫e3xdx = 1/3 e3x (dobrze?
∫√ex = ?
∫e√x = ? ===> tutaj pierwiastek jest trzeciego stopnia
9 cze 22:25
Basia: dobrze
∫√ex dx = ∫(ex)1/2 dx = ∫ex/2 dx = 2ex/2 +C = 2√ex+C
∫e3√x dx tak ma być ?
9 cze 22:29
całka: Tak
9 cze 22:34
9 cze 22:35
Basia:
t=
3√x=x
1/3
dx = 3*x
2/3 dt = 3(x
1/3)
2 dt
dx = 3t
2 dt
J = 3∫t
2*e
t dt
teraz dwa razy przez części
9 cze 22:38
Basia: łatwiej podstawić tak:
t3 = x
3√x = 3√t3=t
3t2 dt = dx
i masz
J = ∫3t2*et dt = 3∫t2et dt
i teraz dwa razy przez części
9 cze 22:46
całka: Okej w tym pierszym kluczowe żeby zauwazyć że x2/3 = (x1/3)2 nie widziałem tego,
dziękuję
9 cze 22:52