Rownanie rozniczkowe
Edd: Znalezc rozwiazanie rownania rozniczkowego:
y''+5y'+6y=3x
9 cze 21:30
sushi:
a samemu nic a nic ?
9 cze 21:36
piotr: równanie jednorodne:
y''+5y'+6y=0
równanie charakterystyczne:
r2+5r+6 = 0
(r+3)(r+2) = 0ror1 = −3, r2 = −2
całka ogólna równania jednorodnego:
y(x) = C1e−3x + C2e−2x
całka szczególna równania niejednorodnego:
y= Ax + B
(Ax + B)'' + 5(Ax + B)' + 6(Ax + B) = 3x ⇒ A = 1/2, B = −5/12
całka ogólna równania niejednorodnego:
y(x) = x/2 −5/12+ C1e−3x + C2e−2x
9 cze 23:04
SEKS INSTRUKTOR: Lekki offtop − czyżby kolega przygotowywał się do kolosa na PWr?
10 cze 00:30