matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
madzia12:
|2cos3x|=1 (proszę o rozwiązanie algebraiczne)
9 cze 21:27
Basia:
2cos(3x) = 1 lub 2cos(3x) = −1
1
1
cos(3x) =
lub cos(3x) = −
2
2
π
π
2π
2π
3x =
+2kπ lub 3x = −
+2kπ lub 3x=
+2kπ lub 3x = −
+2kπ
3
3
3
3
π+6kπ
−π+6kπ
2π+6kπ
−2π+6kπ
3x =
lub 3x =
lub 3x =
lub 3x =
3
3
3
3
π+6kπ
x =
lub.........................
9
dokończ sobie
9 cze 21:32
madzia12:
dziękuję bardzo!
9 cze 21:35