równania trygonometryczne
00000: Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak rozpisać takie równanie: cos2x+sin2x=2?
9 cze 20:18
Basia: można przez układ równań
sin(2x) = 2−cos(2x)
sin2(2x)+cos2(2x) = 1
4 − 4cos(2x)+cos2(2x)+cos2(2x) − 1 = 0
2cos2(2x)−4cos(2x)+3 = 0
t = cos(2x)
−1≤t≤1
2t2−4t+3=0
Δ<0 równanie nie ma rozwiązania
można to zresztą od razu zauważyć
sin(2x), cos(2x)≤ 1
aby ich suma była równa 2 musiałoby być
sin(2x)=1
cos(2x)=1
a to jest niemożliwe, bo wtedy byłoby
sin2(2x)+cos2(2x) = 1+1=2
sprzeczność
albo tak:
(cos 2x + sin 2x)2 = 4
cos(2x)+2sin(2x)*cos(2x) + sin2(2x) = 4
1+sin(4x)=4
sin(4x) = 3
sprzeczność
9 cze 20:32