Napisać równanie płaszczyzny
Warg: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt P(−1,2,−3) i równoległej do płaszczyzny:
2x−y+z−1=0
Wiem, że płaszczyzna jest równoległa gdy wektory normalne są równoległe, wektor normalny
drugiej płaszczyzny będzie wynosił: n2=[2,−1,1] (?)
Dalej nie wiem jak ruszyć.
9 cze 19:40
Adamm:
tak
masz
2x−y+z+c=0
podstawiasz swój punkt i wyznaczasz stałą c
9 cze 19:44
ford:
Masz rację z tym wektorem normalnym
Szukana płaszczyzna jest postaci 2x−y+z+D = 0
Punkt P(x,y,z) = (−1,2,−3) ma należeć do płaszczyzny więc do równania 2x−y+z+D = 0 podstawiasz
x=−1, y=2, z=−3 i wyliczasz D:
2*(−1)−2+(−3)+D=0
−2−2−3+D=0
D=7
Odp. Równanie szukanej płaszczyzny to 2x−y+z+7=0
9 cze 19:44
Warg: Dziękuję
9 cze 19:57
Mila:
Albo
P(−1,2,−3)
π2: 2*(x+1)−1*(y−2)+1*(z+3)=0
2x+2−y+2+z+3=0
2x−y+z+7=0
===========
9 cze 20:11