zbiór, nierówności , rysowanie
Piotr: Cześć ucze się rysowania zbiorów.
Mam takie polecenie dla ograniczeń proszę o naszkicowanie zbioru rozwiązań dopuszczalnych
oraz określenie liczebności tego wzoru
4x−y≤2
x+y=10
2x−4y≥1
czyli mam
y≥−2+4x
y=10−x
y≤−1+2x/4
Po narysowaniu wyszło mi rozwiązanie że x należy <2,8>
dobrze?
Nie wiem w którą stronę sie zaznacza większe mniejsze? większe to po prawo od prostej, mniejsze
to po lewo?
O co chodzi z określeniem liczebności wzoru?
9 cze 19:23
ford:
1) y
≥−2+4x to obszar
na prawo od prostej y=−2+4x wraz z tą prostą
2) y=10−x to prosta
| | −1+2x | |
3) y≤ |
| to obszar na lewo od prostej |
| | 4 | |
jest to zbiór punktów, które spełniają
każdy z trzech: 1), 2), 3) warunków
tutaj nie ma takich punktów, dlatego mamy zbiór pusty "no solutions exist":
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y+ge+-2%2B4x+and+y%3D10-x+and+y+le+(-1%2B2x)%2F4
Określenie liczebności zbioru na płaszczyźnie (przestrzeni) 2−wymiarowej polega na
podaniu, ile różnych punktów o współrzędnych P=(x,y) należy do tego zbioru
Tutaj mamy zbiór pusty, więc liczebność tego zbioru jest równa 0
9 cze 19:39
Piotr: No to właśnie chyba źle interpretuje to co narysowałem bo pomiędzy równaniem 1 i 3 które
zapisałeś
mieści mi się kawałek prostej y=10−x co myślałem że własnie ten kawałek prostej jest częścią
wspólną
9 cze 19:50
Piotr: dobra juz widze moj blad, dzieki
9 cze 20:19
Basia:

nierówność pierwsza: czerwone
nierówność trzecia: niebieskie
popatrz jaka jest część wspólna tych obszarów (to kąt − tam gdzie kropki, razem z ramionami)
prosta y=−x+10 (fiolet) nie ma z tym kątem punktów wspólnych
9 cze 20:23
Piotr: wiem wiem dziękuje, źle zakreśliłem obszar nie wiem czemu się kierowałem że większe to na prawo
a mniejsze to na lewo
9 cze 20:31
Basia: większe to powyżej
mniejsze to poniżej
prawo, lewo nie zawsze będzie miało sens
np: y≤3 albo y≤ −x2+2x−1
9 cze 20:35
Piotr: Dziękuje.
9 cze 20:41
ford:
no tak, sorry za wprowadzanie w błąd
9 cze 21:09