a | ||
promien koła1: | ||
2 |
a | |
jest połową przekątnej kwadratu o boku b wpisanego w koło1 | |
2 |
a | b√2 | a√2 | |||
= | ⇒ b= | ||||
2 | 2 | 2 |
a√2 | a | √2 | ||||
promien koła2: | = | * | ||||
4 | 2 | 2 |
a√2 | √2 | a | ||||
idąc tym tokiem rozumowania, promień koła3: | * | = | ||||
4 | 2 | 4 |
a | ||
kolejne promienie tworzą ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie a1= | i ilorazie | |
2 |
1 | √2 | |||
q= | = | (mamy spełnione |q|<1) | ||
√2 | 2 |
πa√2 | ||
obwód koła2: | ||
2 |
πa | ||
obwód koła3: | ||
2 |
a1 | πa | ||||||||||||
S= | = | =... | |||||||||||
1−q |
|
πa2 | ||
pole koła1= | ||
4 |
| |||||||||||
S= | =... | ||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |