matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ads
całka:
Całka
√
tgx
∫
dx
sin2x
Jak się zabrać z taką całkę?
9 cze 16:49
jc:
√
tg x
1
1
=
(tg x)
−3/2
2 sin x cos x
2
cos
2
x
Dlatego całka = −(tg x)
−1/2
9 cze 16:56
jc:
Oj, trochę źle
√
tg x
1
1
=
(tg x)
−1/2
sin 2x
2
cos
2
x
całka = (tg x)
1/2
=
√
tg x
9 cze 16:59
całka:
Dzięki, za szybko chciałem podstawiać zamiast tak ładnie przekształcić
Wrzucę dzisiaj pewnie jeszcze kilka trudniejszych (dla mnie) całek.
9 cze 17:14