pole obszaru calki
ogółem: OBLICZ POLE OBSZARU OGRANICZONEGO LINIAMI ( ZADANIE Z CALEK)
y2=2x
x2=2y
9 cze 16:31
Jerzy:
Zacznij od wyznaczenia punktów przecięcia wykresów.
9 cze 16:32
ogółem: (0,2)?
9 cze 16:50
konrad: no nie bardzo
w ogóle to są dwa punkty przecięcia
9 cze 17:04
konrad: chyba, ze w ten sposób zapisaleś współrzędne x punktów przecięcia to się zgodze
9 cze 17:05
ogółem: no chodzi mi o to, że te pole które muszeo obliczyc zawiera sie od 0 do dwojki
9 cze 17:06
Mila:

y
2=2x , x
2=2y
x
4=8x ⇔x
4−8x=0 ⇔x*(x
3−8)=0
x=0 lub x=2
| | x2 | | 1 | |
P=0∫2(√2x− |
| ) dx=0∫2(√2*x1/2− |
| x2) dx=... |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 18:51