Wyznacz najlepsze przybliżenie funkcji
XYZ: Wyznacz najlepsze przybliżenie funkcji x∊L2[−1,1], x(t)=t3 za pomocą funkcji z
podprzestrzeni V=lin{t2*1[0,1],t*1[−1,0]}
||x||L2=(∫|x(t)|2)1/2
9 cze 16:30
jc: Co to jest t2*1[0,1]?
9 cze 16:39
Adamm:
1[0, 1] to funkcja charakterystyczna odcinka [0, 1]
9 cze 16:42
jc: Zwykle pisze się ϰ[0,1].
A * to splot czy zwykłe mnożenie? Zakładam, że mnożenie.
Szukamy a i b dla których suma
∫−10(t3−at)2 dt + ∫01 (t3−bt2)2 dt jest najmniejsza.
9 cze 16:48
XYZ: Tak, chodziło o funkcję charakterystyczną. U mnie zaznacza się przez pogrubioną 1 a nie mogłem
znaleźć, więc dałem normalną. Co do tego zadania to powinienem policzyć te całki? Jeżeli tak
to wyszło mi coś takiego:
Co trzeba dalej?
9 cze 17:01
jc: Masz drobny błąd. Powinno wyjść: 2/7 −2a/5 + 22/3 − b/3 + b2/5.
Znajdź teraz wartości a, b, dla których otrzymane wyrażenie jest najmniejsze.
9 cze 17:16
Benny: @jc
1[a,b] oznacza się indykator, zazwyczaj stosowany w rozkładzie jednostajnym
9 cze 17:24
XYZ: Nic sensownego nie mogę wymyślić. Powinienem to do 0 przyrównać? 2/7 −2a/5 + a2/3 − b/3 +
b2/5=0 i z tego wyliczyć a oraz b?
9 cze 17:53
jc: Przecież to suma funkcji kwadratowych, szkolne zadanie.
Benny, co to jest indykator? (mam jakieś ptasie skojarzenia)
9 cze 17:56
Adamm:
Indykator to inna nazwa na funkcję charakterystyczną
9 cze 18:43
Benny: Dokładnie. Na rachunku prawdopodobieństwa używaliśmy indykatorów, natomiast funkcji
charakterystycznej przy definiowaniu całki Lebesgue'a.
9 cze 18:53