równania trygonometryczne
00000: Mam pytanie odnośnie rozwiązywania równań trygonometrycznych.
Znalazłam takie 2 przykłady:
1. ctg(|2x|)=1
i w dalszej cz. rozw. jest:
2. w innym przykładzie:
chodzi mi o to, czemu czasami jak ctg jest ujemny jest zmieniany na dodani, a czasami nie?
W innych przykładach z tg też było tak, że raz zmienili na dodatni, a raz liczyli z ujemnym.
Od czego to zależy?
9 cze 15:13
Jerzy:
Zależy od tego , w której ćwiartce jest kąt.
9 cze 15:18
00000: | | π | |
np. 2 przykładzie mam −ctg |
| , czyli −ctg 45, czyli to chyba IV ćwiartka i tam ctg jest |
| | 4 | |
ujemny,
więc czemu zmieniają go na dodatni? Nie wiem jak to rozumieć
9 cze 15:28
Jerzy:
Nieprawdą jest,że −ctg(3/4π) = ctg(3/4π). Natomiast: −ctgx = ctg(−x)
9 cze 15:41
Jerzy:
W zad.2 wykorzystano wzór redukcyjny: ctg(π − x) = − ctgx
9 cze 15:48
00000: Skąd mam wiedzieć kiedy zastosować ten wzór?
9 cze 15:51
Jerzy:
Zad.2 nie musisz jak podają. 2x = −π/4 + kπ i szukasz kątów należących do zadanego przedziału.
9 cze 15:56
00000: nic z tego nie rozumiem
9 cze 15:58
Jerzy: Jakbyś rozwiązywał równanie: ctgx = −1 ?
9 cze 16:11
00000: ctgx= −1
| | π | | π | |
x= − |
| +kπ, i w tym miejscu mam problem, bo nie wiem czy zostawić to − |
| czy jakoś ze |
| | 4 | | 4 | |
wzorów redukcyjnych zmienić to na dodanie
9 cze 16:33
Jerzy:
To jest prawidłowe rozwiązanie

Teraz ,jeśli masz zadany przedział, to podstawiasz za k liczby całkowite i sprawdzasz,które
należą do przedziału.
9 cze 16:37
00000: Mam jeszcze taki przykład: tgx=−1
Ja zrobiłam to tak:
tgx=−1
Na jednej stronie znalazłam coś takiego:
tgx=−1
która z tych wersji będzie poprawna?
9 cze 16:47
Jerzy:
Obydwie,bo: −π/4 + kπ = −π/4 +1 + nπ = 3/4π + nπ ( i n∊C)
9 cze 17:08
00000: Dziękuję bardzo
9 cze 17:34