Optymalizacja - gradient i powell
qwerty: Cześć. Potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu 2 zadań z optymalizacji ponieważ nie rozumiem tych
metod: 1 zadanie dotyczy gradientu
funkcji a drugie zadanie metody Powella
1)Obliczyć gradient funkcji f(x,y) = 2x3 * y2 – 3x2 * y2 , określić współrzędne
następnego punktu przy punkcie
startu [1,1] i kroku L = 1, gdy szukamy minimum funkcij celu.
a więc liczmy pochodne 1 rzędu po x i y
po x − 6x2*y2−6x*y2
po y − 4x3*y−6x2*y
Teraz podstawiam punkt startowy (1,1) pod obliczone pochodne i mam wynk [0,2] a więc o tyle sie
przemeszczamy
dla L=1. A więc nowy punkt dla L=1 to [1,3]
Co dalej należy zrobić?
Zad 2
Dla funkcji f(x,y) = 2x + 4y2 dla punktu startu x0 = [−1,1] proszę wykonać jedną iterację
wykorzystując algorytm metody Powell’a (wraz z generacją kierunku sprzężonego)
Za to zadanie nie wiem jak się zabrać
9 cze 14:38