9 cze 13:49
jc: Wpisz zamiast 0 liczbę 2.
F(x)=0 dla x≤2
F(x)=(x−2)/2 jeśli 2 ≤x≤4
F(x)=1 dla x≥4
9 cze 13:58
Mateusz: faktycznie tam miało być 2.
Ale nie rozumiem czemu dla x<=2, a nie dla x<2. Skoro dla x=2 funkcja jest dana wzorem 1/2.
I dlaczego jeśli 2<=x<=4 F(x)=(x−2)/2 ?
9 cze 14:11
Mateusz: a dobra ogarniam
9 cze 14:23
jc: To postaw znak <. W tym zadaniu nic się nie zmieni.
Takie szczegóły ważne są przy rozkładzie dyskretnym.
Wykonaj swój rachunek starannie i wyjdzie Ci tyle samo.
9 cze 14:23