całka powierzchniowa
XaNaX: Oblicz całkę powierzchniową:
∫W Fds
gdzie F(x,y,z)=(x,y2,z3)
W={(x,y,z): x∊[0,1], y∊[0,1], z∊[−1,0]}
9 cze 12:05
jc: W jest kostką czyli obiektem trójwymiarowym.
9 cze 12:20
XaNaX: Wiem, że to sześcian, ale nie wiem jak mam skorzystać z tego wzoru
9 cze 13:31
jc: Całka nie ma sensu. Całkę powierzchniową liczy się po powierzchni, a nie po objętości.
Sprawdź dokładnie treść zadania.
9 cze 13:45
XaNaX: No niestety takie właśnie było zadanie

Tylko, że tam pod całką powinno być coś takiego: ∂W
9 cze 14:08
Adamm:
No to zmienia postać rzeczy
To "coś" oznacza brzeg tego obszaru, i całka jest jednak poprawna
9 cze 14:10
XaNaX: Przepraszam, nie umiałam dodać tego wcześniej

Nadal jednak nie wiem jak to umieścić we wzorze
9 cze 14:15
Adamm:
nie wiem jak to sprytnie policzyć, ja bym podzielił na 6 obszarów,
i każdy parametryzował z osobna
może jc zna jakiś łatwiejszy sposób
9 cze 14:19
Adamm:
nie, jednak wiem
zastosuj twierdzenie Ostrogradskiego−Gaussa
9 cze 14:21
Adamm:
będziesz miał całkę potrójną
∫∫∫W (1+2y+3z2)dxdydz
9 cze 14:26
jc:
∫dW (x dy dz + y2 dz dx + z3 dx dy) =
∫W d(x dy dz + y2 dz dx + z3 dx dy) =
∫W (1+2y+3z2)dx dy dz = ∫01dx ∫01 dy∫−10 (1+2y+3z2) dz
9 cze 14:28
jc: To szczególny przypadek ogólnego twierdzenia Stokesa ∫dW f = ∫W df
(oczywiście wymiar dW musi zgadzać się ze stopniem f ).
9 cze 14:31
XaNaX: wyszło mi 3 ostatecznie
9 cze 15:56
jc: ok
9 cze 16:00