matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
całka:
Oblicz całkę
dx
∫
(x+1)
√
1+2x−3x
2
1
Czy dobrym podstawieniem będzie x + 1 =
t
Dochodzę w tedy do
t
∫
√
−3 + 4t − 2t
2
9 cze 11:51
jc:
t
Podstaw x=
.
2−t
9 cze 12:17
całka:
Dlaczego tak? I jak na to wpaść
9 cze 12:50
jc:
3x−1
Oczywistym podstawieniem będzie u=
. Ale potem będzie trzeba jeszcze
2
trochę popracować. Podstawienie x=t/(2−t) daje od razu rozwiązanie.
9 cze 13:18