równanie
Fuerta: Niech m będzie najwięjkszym rzeczywistym pierwiastkiem równania:
| 3 | | 5 | | 17 | | 19 | |
| + |
| + |
| + |
| =x2−11x−4 |
| x−3 | | x−5 | | x−17 | | x−19 | |
Wiemy że istnieją liczby naturalne a, b, c takie że m=a+
√b+√c. Oblicz a+b+c.
9 cze 09:13
Blee:
wygląda mi na jakiś konkurs ... skąd to zadanie
9 cze 10:07
PW: Liczba m0=0 jest rozwiązaniem równania, co jest oczywiste.
Czy istnieją większe rozwiazania? Jeżeli a>0, to tak. (bo m=a+√(...)).
Liczba 20 nie jest rozwiązaniem, co sprawdzamy bezpośrednio.
Powyżej 20 rozwiązań nie ma, bo lewa strona jest malejąca (dodatnie mianowniki rosną), a prawa
− rosnąca.
Liczbę m. można zatem jakoś ograniczyć.
Na przykład następnym rozwiązaniem jest m1=11, co uzyskamy podstawiając x=11. Czy jest to
największe rozwiązanie?
Nie wiem, czy w ten sposób rozwiążemy zadanie, ale "jest istotny postęp", jak mawia CKE.
9 cze 12:16
PW: Teraz, gdy widzę po prawej stronie x(x−11)−4, to mam pomysł: dodać do obu stron 1+1+1+1.
9 cze 12:37
Fuerta: tak to zadanie konkursowe, ale nie wiem z jakiego, bo to jako praca domowa
9 cze 12:40
Fuerta: Już wiem jak rozwiązać....
9 cze 12:54
the foxi:
To może powiedz jak, chociaż tak ogólnie, bo zadanie ciekawe
9 cze 13:34
Fuerta: Spróbuj wykorzystać wskazówke PW : 1+1+1+1 to zobaczysz
9 cze 13:48
Adamm: już kiedyś takie rozwiązywałem
9 cze 13:51
Fuerta: ok po dadaniu tych jedynek wyjdzie wyrzuci sie 0 a potem podstawic np y=x−11 i juz
9 cze 13:52