matematykaszkolna.pl
Obliczenie łącznych kwot zebranych przez fundację na przestrzeni lat fundacja x: Chciałem zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne odnośnie tych 4 podpunktów zadania. Założenie jest takie: Fundacja X przyłącza do siebie tygodniowo 6 nowych darczyńców, załóżmy 26 miesięcznie, każdy z darczyńców wpłaca 35 zł miesięcznie i każdy jest darczyńcą przez 3 lata. a) Ile fundacja X uzyska środków od darczyńców podczas pierwszego roku funkcjonowania? b) Ile fundacja X uzyska środków od darczyńców podczas pierwszych trzech lat funkcjonowania? c) Ile średnio fundacja X będzie uzyskiwała środków rocznie (po upływie 3 początkowych lat)? d) Ile średnio fundacja X będzie uzyskiwała środków podczas trzech lat (po upływie 3 początkowych lat)? a) Moje wyliczenia są takie (dla łatwiejszego zobrazowania pierwszym miesiącem jest styczeń): Styczeń 26 darczyńców = 910 zł Luty 52 darczyńców (ponieważ 26 ze stycznia pomaga +26 nowych z lutego) = 1820zł (...) Grudzień 312 darczyńców (licząc tych ze stycznia + z każdego innego miesiąca + grudzień) = 10920zł Po zliczeniu wszystkich miesięcy daje to Odp: kwotę 70980zł. b) Odp: Po trzech latach funkcjonowania fundacja posiada kwotę 606060 zł. (zliczone wszystkie miesiące, analogicznie jak w przykładzie a)) c) Tutaj dochodzi dodatkowy czynnik, ponieważ każdy darczyńca pomaga średnio 3 lata, co skutkuje tym, że po 3 latach zaczną oni rezygnować, jednakże wraz z nowym miesiącem dochodzi taka sama liczba darczyńców (tj. 26) co w kwestii osób przychodzących/odchodzących daje wynik 0. Ostatni miesiąc grudzień 3 roku to: 936 darczyńców przekazujących miesięcznie 32760 zł. Idąc w zgodzie z poprzednim zdaniem, liczba darczyńców i dochód z ich darowizn od tego momentu pozostanie stały, ponieważ tyle samo osób będzie odchodziło co przychodziło. Odp: 32760x12=393120 zł d) Analogicznie do punktu c z tym, że przez 3 lata. Odp: 32760x12x3= 1179360 zł
9 cze 02:04
iteRacj@: mam takie same wyniki
9 cze 10:36
fundacja x: iteRacj@ Super, dziękuję emotka
9 cze 12:36