Obliczenie łącznych kwot zebranych przez fundację na przestrzeni lat
fundacja x: Chciałem zapytać, czy moje rozumowanie jest poprawne odnośnie tych 4 podpunktów zadania.
Założenie jest takie:
Fundacja X przyłącza do siebie tygodniowo 6 nowych darczyńców, załóżmy 26 miesięcznie, każdy z
darczyńców wpłaca 35 zł miesięcznie i każdy jest darczyńcą przez 3 lata.
a) Ile fundacja X uzyska środków od darczyńców podczas pierwszego roku funkcjonowania?
b) Ile fundacja X uzyska środków od darczyńców podczas pierwszych trzech lat funkcjonowania?
c) Ile średnio fundacja X będzie uzyskiwała środków rocznie (po upływie 3 początkowych lat)?
d) Ile średnio fundacja X będzie uzyskiwała środków podczas trzech lat (po upływie 3
początkowych lat)?
a)
Moje wyliczenia są takie (dla łatwiejszego zobrazowania pierwszym miesiącem jest styczeń):
Styczeń 26 darczyńców = 910 zł
Luty 52 darczyńców (ponieważ 26 ze stycznia pomaga +26 nowych z lutego) = 1820zł
(...)
Grudzień 312 darczyńców (licząc tych ze stycznia + z każdego innego miesiąca + grudzień) =
10920zł
Po zliczeniu wszystkich miesięcy daje to Odp: kwotę 70980zł.
b)
Odp: Po trzech latach funkcjonowania fundacja posiada kwotę 606060 zł. (zliczone wszystkie
miesiące, analogicznie jak w przykładzie a))
c)
Tutaj dochodzi dodatkowy czynnik, ponieważ każdy darczyńca pomaga średnio 3 lata, co skutkuje
tym, że po 3 latach zaczną oni rezygnować, jednakże wraz z nowym miesiącem dochodzi taka sama
liczba darczyńców (tj. 26) co w kwestii osób przychodzących/odchodzących daje wynik 0.
Ostatni miesiąc grudzień 3 roku to: 936 darczyńców przekazujących miesięcznie 32760 zł. Idąc w
zgodzie z poprzednim zdaniem, liczba darczyńców i dochód z ich darowizn od tego momentu
pozostanie stały, ponieważ tyle samo osób będzie odchodziło co przychodziło.
Odp: 32760x12=393120 zł
d)
Analogicznie do punktu c z tym, że przez 3 lata.
Odp: 32760x12x3= 1179360 zł
9 cze 02:04
iteRacj@:
mam takie same wyniki
9 cze 10:36
fundacja x: iteRacj@
Super, dziękuję
9 cze 12:36