8 cze 23:06
Pytający:
Drzewo samodopełniające to drzewo, które jest grafem samodopełniającym. Znaczy się drzewo,
które jest izomorficzne ze swoim dopełnieniem.
Tu masz rozwiązanie:
https://math.stackexchange.com/a/369238
9 cze 00:34
grac: Mógłby ktoś narysować to?
9 cze 16:47
Pytający:

Masz drzewa samodopełniające dla n=1 i dla n=4. Dolne jest dopełnieniem górnego i na odwrót.
Dla n=4 masz jeszcze te same drzewa narysowane inaczej, coby było widać izometryczność.
9 cze 18:15
grac: "Graf samodopełniający musi mieć połowę krawędzi grafu pełnego o tej samej liczbie
wierzchołków. Należy to połączyć z warunkiem łączącym liczbę wierzchołków i krawędzi w
drzewie. Dostaniemy stąd ile wierzchołków może mieć takie drzewo. Spośród drzew o takiej
liczbie wierzchołków należy wybrać samodopełniające."
Jak mam połączyć te warunki?
Graf pełny o 8 wierzchołkach ma 28 krawędzi
W drzewie liczba krawędzi grafu o 8 wierzchołkach wynosi 7
9 cze 18:48
Pytający:
A skąd 8 wierzchołków? W podesłanym wcześniej linku masz napisaną równość (w nieco innej
formie), która musi zachodzić dla drzewa samodopełniającego, i która wynika z tego, co właśnie
napisałeś:
9 cze 19:18
grac: Zobacz zadanie 4 w linku, który podałem. Tam drzewo ma 8 wierzchołków I muszę do niego
wyznaczyć samodoełniające. Ono ma 8wierzchołków więc samodopełniające do niego jak będą
wyglądały?
9 cze 20:10
Pytający:
Przeczytaj jeszcze raz: treść zadania 4 i treść zadania 5. Rysunek jest do zadania 5. I zgadzam
się, nie jest to zbyt przejrzyście przedstawione.
9 cze 20:24
grac: A dobra to moje niedopatrzenie, a ja cały czas szukałem rozwiązania drzewa dopełniającego tych
drzew. Więc co będzie odpowiedzią do tego zadania? Drzewa dla n=1 i 4 tylko?
9 cze 20:39
Pytający:

Tak, ale musisz je narysować, bo dla n=4 są dwa różne drzewa ze względu na izomorfizm (patrz
rysunek), ale tylko pierwsze z nich jest drzewem samodopełniającym (co rysowałem wyżej).
Dopełnienie drugiego nawet nie jest drzewem (więc nie ma mowy o izomorfizmie).
I wyżej pisałem o izometryczności, a nie o izomorfizmie... coś mi się pogmatwało.
9 cze 21:01
grac: Dzięki za pomoc
9 cze 21:49