Całki i pole obszaru
Arek: Witam bardzo proszę o pomoc na jutrzejsze kolokwium. Nie potrafię rozwiążać nastepujących
zadań:
A ∮2√x2+1dx=
B ∮ xex+2dx=
C Oblicz pole obszaru ograniczonego osia OX oraz wykresem funkcji f(x)=x(x+4)
8 cze 21:10
Adamm:
∮ − wiesz że ten symbol nie ma związku z całkami nieoznaczonymi, prawda?
8 cze 21:14
Arek: ∫ oczywiście chciałem dać znak ten znak ale go nie zauważyłem
8 cze 21:16
Adamm:
A. można tu różne rzeczy robić
na przykład, postawić x=tg(u)
B. przez części scałkuj i z głowy
C. najpierw zrób rysunek
8 cze 21:24
Lech: B. e
2 ∫ xe
x dx = przez czesci = ....
A. 2∫
√x2 +1 dx = podstawienie : x
2 +1 = ( x+t)
2 ⇒ 2xt +t
2 = 1 ⇒ x=
⇒ dx = .......
8 cze 21:30
Arek: W przykladzie a uzylem metody podstawiania
t=x2+1
dt=2xdx
dt/2=xdx
t−1=x2
x=√t−1
2∫√t*1/2dt= Nastepnie wyliczylem to i podstawilem za t to co na poczatku jednak wydaje mi
sie ze jest to zle
W przykladzie b uzylem metody podstawiania:
t=x+2
dt=1
dt=xdx Wyszło mi = ∫etdt= etdt= ex+2+C jednak po sprawdzeniu na
kalkulatorze czegoś mi brakuje i nie mam pojecia gdzie popelnilem blad
8 cze 21:36
Mila:

C) Oblicz pole obszaru ograniczonego osią OX oraz wykresem funkcji f(x)=x(x+4)
f(x)=x
2+4x
x=0 lub x=−4 miejsca zerowe f(x)
szkicujemy wykres
| | 1 | | 1 | |
P=−4∫0(0−(x2+4x)) dx=−4∫0(−x2−4x) dx=[− |
| x3−4* |
| x2]−40= |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=[− |
| *0−2*0−( − |
| *(−4)3−2*(−4)2)]= |
| | 3 | | 3 | |
8 cze 21:36
Arek:

przyklad c :
X: −6 −3 −1 0 1 3 6
Y: 12 −3 −3 0 5 21 60
8 cze 21:43
Arek: Dziękuje bardzo za wykres! Widze ze calkiem zle zaczalem zadanie
8 cze 21:44
Mila:

Parabolę rysujesz tak :
zaznaczasz miejsca zerowe i obliczasz współrzędne wierzchołka
y=x
2+4x
y
w=(−2)
2+4*(−2)=4−8=−4
I szkicujesz
8 cze 21:56
Mila:
całki zrobiłeś?
Po 11 pomogę.
8 cze 21:57
Arek: Niestety nie wychodzi mi tak jak powinno
8 cze 22:22
Mila:
b)∫xex+2dx=∫ (x*ex*e2 )dx=
=e2∫(x*ex) dx=.... przez części
[x=u, dx=du, dv=ex dx, v=∫ex dx=ex]
cd.
=e2*[xex−∫ex dx]=e2*(x*ex−ex)+C=
=e2*ex*(x−1)+C=
=ex+2*(x−1)+C
=============
8 cze 23:00
Arek: Dziekuje bardzo! teraz wszystko jasne juz rozumiem te zadanko a wydawalo sie takie trudne :c
8 cze 23:12
Mila:

Powodzenia.
Na pierwszą całkę jest wzór w tablicach.
8 cze 23:34
Arek: Dziekuje bardzo za pomoc i poswiecony czas! Milego wieczoru zycze

!
8 cze 23:35
Mila:
Dobranoc
9 cze 00:04