..
agata: Wyznacz równania stycznych do elipsy x2/18 + y2/8 = 1 poprowadzonych z punktu P=(−6,8).
8 cze 18:49
jc: Prost pionowa y=8 nie jest styczną.
Pozostałe proste: y=a(x+6)+8.
Wstaw do równania elipsy i dobierz a tak, aby było tylko jedno przecięcie (Δ=0).
8 cze 18:59
Mila:

P=(−6,8)∉elipsy
y=m*x+n i 8=−6m+n
y=mx+8+6m⇔
mx−y+6m+8=0
A=m, B=−1, C=6m+8
Warunek aby prosta postaci :
| | x2 | | y2 | |
Ax+By+C=0 była styczna do elipsy |
| + |
| =1 |
| | a2 | | b2 | |
A*a2+B*b2=C2
stąd mamy:
18m
2+1*8=(6m+8)
2
stąd:
| | −14 | | 14 | |
m= |
| i styczna s1: y=− |
| x−20 |
| | 3 | | 3 | |
lub
| | 2 | | 2 | |
m=− |
| i styczna y=− |
| x+4 |
| | 3 | | 3 | |
======================
8 cze 21:19
piotr: to warunek chyba powinien wyglądać tak:
A2*a2+B2*b2 = C2
8 cze 22:43
Mila:
Taki jest (niebieski), coś się nie zgadza?
8 cze 23:35
piotr: A kwadrat i B kwadrat
8 cze 23:50
Mila:
Przepraszam.Piotrze, policzyłam z kwadratami (!). To literówka.
Niebieskie ma być, tak, jak piszesz:
A2*a2+B2*b2=C2
8 cze 23:59