matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Badanie monotoniczności ciągu
Ja:
Prosze o wyjasnienie w jaki sposob nalezy zbadac monotonicznosc ciagu: a
n
=
2n+3
n+1
8 cze 16:00
Benny:
np. roznica wyrazow
8 cze 16:06
jc:
2(n+1)+1
1
a
n
=
= 2 +
i widać, że ciąg jest malejący.
n+1
n+1
8 cze 16:18