trygonometria
00000: | | x | |
Czy jak mam 2 sin |
| , to mogę to zapisać jako sin x? |
| | 2 | |
8 cze 14:24
Jerzy:
| | x | | x | |
Nie, sinx = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 14:27
00000: Dzięki
8 cze 14:29
00000: Mam jeszcze pytanie, skąd to się bierze? To jakiś wzór?
8 cze 14:36
the foxi:
| | x | | x | | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
sinx=sin( |
| + |
| )=sin |
| cos |
| +cos |
| sin |
| =2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 cze 14:51
00000: Dziękuję
8 cze 15:16
Jerzy:
sin2x = 2sinxcosx
sinx = sin(2*x/2) = ......
8 cze 18:10
Mariusz:
Wzór podany przez użytkownika the foxi:
można uzasadnić geometrycznie
8 cze 19:23