potrzebuje pomocy w obliczeniu pochodnej do piliczenia ekstremum i monotonicznos
kwach: f(x)=e2x+x2/2
8 cze 11:24
Jerzy:
Jak wyglada dokładnie wykładnik ?
8 cze 11:25
kwach: e do potegi dodatkowo x jest w kwadracie i dzielony przez 2
8 cze 11:27
kwach: wszystko za e jest w jego potedze
8 cze 11:28
Jerzy:
f'(x) = e2x + x2/2*(x + 2)
8 cze 11:29
Blee:
| | x2 | | x+x2 | |
Potrga to: x + |
| czy |
| |
| | 2 | | 2 | |
Tak czy siak (e
g(x))' = g'(x) * e
g(x)
8 cze 11:30
Blee:
Zauwaz dodatkowo ze (w tym przykladzie) eg(x) > 0 dla dowolnego x
8 cze 11:31
jc: Funkcja x →ex jest funkcją rosnącą, dlatego wystarczy zając się wykładnikiem.
8 cze 11:32
kwach: czyli wartość f(min)=−2
8 cze 11:54
Jerzy:
Nie , fmin = f(−2)
8 cze 12:02
Blee:
Kwach ... pomysl chwile ... jak moze wyjsc wartosc ujemna skoro f(x) > 0 dla dowolnego x z
dziedziny
8 cze 12:22