Całka
MONIKA: Witam,
Proszę mnie nakierować:
Mam całkę: dx ( x3−2x)
Czy mogę ją zapisać jako:
Dx x*( x2−2x)?
Wtedy dostaję rozwiązanie ln 1(x2−2x)?
8 cze 11:07
Jerzy:
Zapisać możesz, ale to co napisałaś nie jest rozwiązaniem.
8 cze 11:09
jc: Czy dobrze odczytałem? u mnie ledwo widać.
8 cze 11:12
Jerzy:
A nie, nawet źle jest zapisane: x3 − 2x = x(x2 − 2)
8 cze 11:17
Blee: Jak juz to:
t = x2 −2
dt = 2x dx
8 cze 11:20
Jerzy:
Takie podstawienie nic nie daje

. Trzeba rozłożyć na ułamki proste.
8 cze 11:21
jc: | | 1 | | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
całka = |
| ∫( |
| − |
| ) dx = |
| ln |x2−2| − |
| ln|x| |
| | 2 | | x2−2 | | x | | 4 | | 2 | |
8 cze 11:30