ssheffer
maria: Zdefiniować implikację oraz równoważność za pomocą operacji jednoczesnej negacji i Sheffera.
Mógłby ktoś mi z tym pomóc i rozpisać?
7 cze 23:15
maria:
8 cze 09:23
maria: Z implikacją sobie poradziłam dla Sheffera, potrzebuje wiec rownowaznosc dla Sheffera i
implikacje+rownowaznosc dla jednoczesnej negacji. Ktoś cos
8 cze 12:23
jc: Co to jest operacja "jednoczesnej negacji i Sheffera"?
8 cze 12:39
maria: Sheffer − Dysjunkcja
czyli np:
Alternatywa : pvq⇔~(~p) v ~(~q) ⇔ (~p|~q) ⇔ (p|p)|(q|q)
Operacja jednoczesnej negacji czyli np:
operację będę zaznaczał
Alternatywa pvq⇔ ~(~p ~q )⇔~(p↑q) ⇔ (p↑q)↑(p↑q)
8 cze 13:15
maria: tam zapomnialem dopsiać operację bede zacznać ↑
8 cze 13:17
jc: Czyli to są dwie operacje.
p lub q = ~p | ~ q
p | q = ~p lub ~q = ~(p i q) (pierwsza operacja)
p lub q = ~(p↑q)
p↑q = ~(p lub q) (druga operacja)
p i q = (p|q) |(p|q)
p = a ⇒ b = a | (b|b)
q = b ⇒a = b| (a|a)
a ⇔ b = (a⇒b) i (b⇒a)
Bardzo długi napis wychodzi. Na pewno można krócej.
8 cze 13:55
jc: Wydaje mi się, że tak będzie dobrze. Sprawdź

p ⇔ q = (p | (q|q)) | ((p|p) | q)
8 cze 14:15
jc: Jenak pomyliłem się. Tak będzie dobrze:
p ⇔ q = ( (p|p) | (q|q) ) | (p|q)
8 cze 14:35
jc: Za to
p ⇔ q = ((p↑p) ↑ q) ↑ (p ↑ (q↑q))
8 cze 14:43
maria: Dziekuje bardzo!
8 cze 14:59