Algebra abstrakcyjna-podstawowe twierdzenie o izomorfizmie
xyz: Korzystając z tw. o izomorfizmie sprawdź:
a) ℛ*/{−1,1}≈ℛ+
b) ℛ*/ℛ+≈{−1,1}
ℛ− zbiór liczb rzeczywistych
≈−izomorficzne
Czy ja mam tutaj sprawdzić czy ℛ* jest homomorfizmem? Jeśli tak to co dalej? Jądro i obraz ℛ?
7 cze 22:56
jc: R* / {−1,1} ≈ R+
Homomorfizm: R* →R+, x →|x|.
Jądro = {x≠0 : |x|=1} = {−1,1}
Grupa / Jądro ≈ Obraz
−−−−
R*/R+ ≈ {−1,1}
Homomorfizm: R* →{−1,1}, x→znak(x)
Jądro = {x≠0: znak(x)=1} = R+
7 cze 23:14
Adamm:
Mam pytanie
Co to jest R* ?
7 cze 23:29
jc: R* = {x∊R: x≠0}
7 cze 23:30
Adamm:
A czy * jest tutaj jakąś operacją? Czy nie ma to związku?
7 cze 23:31
jc: Zbiór elementów odwracalnych pierścienia M oznacza się symbolem M*.
np. Z*={−1,1}, Z10*={1,3,7,9}
7 cze 23:36
Adamm:
Dziękuję
7 cze 23:43
xyz: Czyli po prostu cała trudność polega na znalezieniu funkcji, która będzie pasowała ?
8 cze 00:00