Oblicz
infiltrator: Prosiłbym o pomoc z takim zadaniem:
| | 5 | | 3 | | 3 | |
Oblicz sin(2x + |
| π), jeśli ctgx = |
| i x ∊ (π; |
| π) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie kolejnych kroków
7 cze 22:34
Eta:
| | √2 | |
zatem sin(2x+5π/4)= −sin(2x+π/4) =−(sin2x*cos(π/4)+cos2x*sin(π/4))= − |
| (sin2x+cos2x) |
| | 2 | |
ctgx=3/2 to tgx=2/3
| | 2tgx | | 1−tg2x | |
sin2x= |
| i cos2x= |
| |
| | 1+tg2x | | 1+tg2x | |
sin2x=............... i cos2x=............
dokończ.........
7 cze 22:55
infiltrator: Rozumiem, dziękuję
7 cze 23:19
Eta:
7 cze 23:35