Wyznacz jadra , obrazy oraz ich bazy i wymiary
mati94: Potrzebuje pomocy

Treść: Wyznacz jadra , obrazy oraz ich bazy i wymiary dla danych przekształceń liniowych:
a) [tex]L:R
3 \to R
4, L(x,y,z)=(x−y+2z,2x+3y+4z,x+y+2z,x+z)[/tex]
b) [tex]L:R
4 \to R
3, L(x,y,z,t)=(x+y+z+2t,x−y+z+6t,x+y−z−4t)[/tex]
7 cze 22:25
jc:
L(x,y,z)=(x−y+2z,2x+3y+4z,x+y+2z,x+z)
Jądro to rozwiązanie równania L(x,y,z)=(0,0,0,0).
Jedynym rozwiązaniem jest x=y=z=0 (sprawdź). Wymiar jądra = 0.
Obraz. Wektory
L(1,0,0)=(1,2,1,1)
L(0,1,0)=(−1,3,1,0)
L(0,0,1)=(2,4,2,1)
są liniowo niezależne, więc można je wybrać jako bazę obrazu.
(układ równań, który musimy rozwiązać, to ten sam układ równań, który
rozwiązaliśmy szukając jądra − wiemy, że ma tylko zerowe rozwiązanie).
7 cze 22:43