Funkcja homograficzna
zadanie: Opisz własności funkcji i ją narysuj: f(x)=2x/x−3
1) Dziedzina
2) Zbiór wartości
3) Miejsca zerowe
4) Przedziały monotoniczności
5) Równania asymptot
Ma być to zrobione za pomocą funkcji homograficznej
7 cze 21:38
Leszek: | | 2(x−3) +6 | | 6 | |
f(x) = |
| = |
| +2 |
| | x−3 | | x−3 | |
| 6 | |
| −−−−−−−−−−> translacja o wektor u [ 3 , 2] |
| x | |
7 cze 21:43
krullol: 1)
x≠3
2)
(−
∞;
∞)
3)
x=0
4) pochodna mi wyszła −6 nie wiem czy cos zle zrobilem
7 cze 22:03
7 cze 23:09