Wyznacz ekstrema funkcji
Arab: a) f(x)=x4−4x3−2x2+12x
b) f(x)=x2/2x+3
7 cze 21:09
jc: (b) Na pewno tak? x2/2x+3=x3/2+3, funkcja rosnąca.
7 cze 21:13
7 cze 21:16
jc: Cóż, kreska ułamkowa wprowadza niewidoczny nawias. Znak dzielenia wymaga
nie prowadza nawiasu. 1/2 + 1/3 = ?
Podobnie pierwiastek √a+b wprowadza niewidoczny nawias,
ale potęga już nie: a+b1/2 to raczej nie to samo.
Czy na prawdę na takie banały w szkole nie zwracają uwagi?
Znak / jest użyteczny w wzorach pisanych w linii (nie zwiększa wysokości linii).
Poza tym tym znak / używamy przy używając komputera do obliczeń.
Nigdy nie próbowałeś rysować wykresów używając komputera?
7 cze 21:24
jc: Oj, coś źle poprawiłem drugie zdanie. Znak dzielenia zmusza czasem do napisania nawiasu.
7 cze 21:26
Arab: Będę wiedział na następny raz :V
7 cze 21:27
jc: Być może są jakieś sprytne sposoby, ale pewnie prościej przyrównań pochodne do zera.
7 cze 21:31
Arab: Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć, nie używając być może − po prostu chciałbym żeby ktoś mi
pomógł. A nie bawił się w kotka i myszkę.
7 cze 21:36
krullol: a) y'=4x3−12x2−4x+12
przyrównujemy do zera i rozpisujemy
4x(x2−1)−12(x2−1)=0
(4x−12)(x2−1)=0
4x−12=0
x=3
x2=1
x=1 v x=−1
rysujemy wykres pogladowy (nie umiem tu rysowac)
i liczymy f(−1) = 9
f(1) = 7
f(3)=−9
7 cze 21:43
Arab: Dziękuje ;3
7 cze 21:43
krullol: | | 4x2+6x−2x2 | |
b) y'= |
| |
| | (2x+3)2 | |
2x
2+6x=0
x(2x+6)=0
x=0 v x=−3
rysunek
f(0)=0/3=0
f(−3)=−3
7 cze 21:50
krullol: rozumiesz wszystko?
7 cze 21:51
Arab: Dobra wykres poglądowy dam sobie radę

Dziękuje Ci z całego serca :3
7 cze 21:56