Wyznacz przedziały monotonicznośći funkcji
Arab: a) f(x)= x3−9x+1
b) f(x)=x2/x−1
7 cze 21:08
jc: (b) f(x)=x−1, funkcja rosnąca.
Czy nie zapomniałeś nawiasu?
7 cze 21:18
7 cze 21:19
jc: Nawiasy! Znak / to nie kreska ułamkowa!
Dlaczego o tym w szkole nie mówią?
7 cze 21:27
Arab: Polecałbym się ich spytać, a nie teraz do mnie się czepiać, za coś czego po prostu nie miałem
prawa wiedzieć.
7 cze 21:30
krullol: a)y'=3x2−9
3x2−9=0
x2=3
x=√3 v √−3
rysunek
(−∞;√−3) ,(√3;∞) rosnaca
(√−3;√3) malejaca
7 cze 22:31
krullol: −x
2+2x−2=0
Δ<0 wiec wszystko dodatnie
−
∞;
∞ funkcja rosnaca
7 cze 22:39
jc:
| | x2 | | 2x(x−1)−x2 | | x(x−2) | |
( |
| )' = |
| = |
| |
| | x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
Poza tym musimy wyrzucić x=1.
f rośnie na przedziale (−
∞,0]
f maleje na przedziale [0,1)
f maleje na przedziale (1,2]
f rośnie na przedziale [2,
∞)
7 cze 22:51
krullol: taaak troche namieszalem
7 cze 22:56