Fizyka
Hihi: Oblicz jaką prędkość uzyska wózek o masie 0,5kg
jeśli w czasie 5 min będzie na niego działać siła 0,1N
Ok, ze wzorku F=ma czyli a = 0,2 m/s2
Tylko teraz mam pytanie, bo korzystając ze wzoru na przyspieszenie 0,2 = V/300 wychodzi 60m/s
Ale gdzieś widziałem ze wzoru na drogę at2 / 2 0,2*1/2*3002 = 9000 i prędkość 9000/300 da
30
Wydaje mi się to źle, ale może ktoś mi wytłumaczy dlaczego?
7 cze 19:25
Lech: | | Δp | | mv | |
Na podstawie wzoru : F= |
| = |
| ⇒ v= F*t/m = ...... |
| | Δt | | t | |
7 cze 19:29