Sprawdź, czy prawdziwa jest następująca tożsamość, podaj konieczne założenia
infiltrator: Prosiłbym o pomoc z taką tożsamością:
| | 1 | | α | |
(ctg2α * cosα + sinα)(1+cosα) = |
| ctg |
| |
| | 2 | | 2 | |
I tak przy okazji mam pytanie. Czy jest jakiś sposób na to, żeby szybciej rozwiązywać
tożsamości
trygonometryczne?
Wiem, że na tego typu zadania nie ma jednego algorytmu i trzeba po prostu "zauważyć", że w
danym
przypadku można zastosować jakąś zależność. Tylko te tożsamości idą mi tak topornie, że aż
zaczynam w siebie wątpić.
Na sprawdzianie, albo kartkówce nie mam czasu na sprawdzanie po kolei czy jakaś droga
doprowadzi mnie do wyniku.
Może ktoś doświadczony jest w stanie powiedzieć, czy w takich wypadkach używa jakiegoś
schematu myślowego...
W każdym razie będę wdzięczny za pomoc
7 cze 19:06
ICSP: Zacznij od strony która wygląda na bardziej skomplikowaną.
7 cze 19:11
Mila:
1) Skorzystamy z wzoru: cos(2x)=1−2sin
2x, cos(2x)=2cos
2x−1
i wzoru sin(2x)=2sinx*cosx
Zał.
===============
2)
| | cos(2x) | |
L=( |
| *cosx+sinx)*(1+cosx)= |
| | sin(2x) | |
| | cos(2x) | |
=( |
| +sinx)*(1+cosx)= |
| | 2sinx*cosx | |
| | 1−2sin2x | |
= |
| +sinx)*(1+cosx)= |
| | 2sinx | |
| | 1−2sin2x+2sin2x | |
= |
| *(1+cosx)= |
| | 2sinx | |
⇔ że tożsamość jest prawdziwa
==========================
7 cze 20:42
infiltrator: Wielkie dzięki
7 cze 21:29
Mila:

Wszystko jasne?
Zastanów się dlaczego wypisałam te wzory na początku.
7 cze 21:33