pochodna z definicji
krullol: oblicz pochodna z definicji
y=1/x
7 cze 19:06
sushi:
zapisz definicję
7 cze 19:07
krullol: lim (f(x0+Δx)−f(x))/Δx
7 cze 19:08
sushi:
wole wersję
| f(x+h) − f(x) | |
| bedzie czytelniej |
| h | |
f(x+h)=.....
f(h)=...
7 cze 19:10
7 cze 19:13
sushi:
i podstawiamy do mojego wzoru− będą ułamki piętrowe
f(x+h)− f(x)=.... wspólny mianownik
7 cze 19:15
krullol: masz racje bardziej czytalne

czyli mamy
7 cze 19:15
jc: | | 1 | |
Jak napiszesz |
| [f(x+h) − f(x)] będzie to samo, ale bez ułamków piętrowych. |
| | h | |
7 cze 19:16
Lech:
| | | |
Czyli : lim |
| = .....dla h → 0 = .... |
| | h | |
7 cze 19:17
sushi:
skracamy licznik i mianownik przez h
a najlepiej w mianowniku wyciągnąć h przed nawias, aby nie zrobić głupiego błędu
7 cze 19:19
krullol: Tak mam. Tylko zapisałem po sprowadzeniu do wspolnego mianownika i pomnożeniu.
| | 0 | |
i teraz skoro h→0 to mam |
| ? |
| | 0 | |
7 cze 19:19
krullol: AHHH dobrze dzięki wszystko jasne
| | 1 | | 1 | |
teraz mam |
| i h→0 czylo jest |
| = 0 |
| | x2+hx | | 0 | |
7 cze 19:20
konrad: | | 1 | |
no |
| ≠ 0  |
| | 0 | |
7 cze 19:21
krullol: hahah mój błąd
jest
7 cze 19:22
jc: Interesują nas tylko wartości h≠0, więc nic nie stracimy dzieląc licznik i mianownik
przez h.
| −1 | | −1 | |
| → |
| przy h→0. |
| x(x+h) | | x2 | |
7 cze 19:22
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −h | | 1 | |
| [ |
| − |
| ]= |
| |
| = − |
| |
| h | | x+h | | x | | h | | x(x+h) | | x(x+h) | |
7 cze 19:24
Lech: Dokonczenie mojego wpisu : po doprowadzeniu do wspolnego mianownika ulamkow
| | −h | | −1 | | −1 | |
w liczniku otrzymasz : lim |
| = lim |
| = |
| |
| | h*(x+h)(x) | | x(x+h) | | x2 | |
7 cze 19:26