topologia
Daga: Niech A ={(x,y) ∊R2 , x+y>1} oraz B={(x,y) ∊R2, x+y≤1}. Udowodnij ze domknięcie zbioru A jest
równe B, oraz ze intA=A
7 cze 16:50
Adamm:
Domknięcie zbioru A nie jest równe B
7 cze 16:53
Adamm:
co do intA=A mam wskazówkę
spróbuj pokazać że A jest zbiorem otwartym
7 cze 16:53
Daga: No własnie, to domknięcie zbioru A nie jest równe B zauważyłam, ale to nie bylo wystrczające
wytlumaczenie dla doktora.
7 cze 16:55
Adamm: No i co, ja mam mu iść wytłumaczyć?
7 cze 16:58
Daga: Myslalam ze da sie to jakos formalnie zapisac
7 cze 16:58
Adamm:
Da się, trzeba było tak od razu.
Bierzemy ciąg zn=(xn, yn) z A
Niech ten ciąg będzie zbieżny do z=(x, y)
Równoważnie, xn jest zbieżny do x oraz yn jest zbieżny do y
xn+yn>1 jest zbieżny do x+y≥1
czyli np. dowolny punkt (x, y) dla którego x+y=0 należy do B, ale nie do domknięcia A
(bo każdy punkt z domknięcia A jest pewną granicą ciągu z A)
No i to już starcza, bo znaleźliśmy punkt który należy do domknięcia A ale nie należy do B
7 cze 17:02
Adamm:
Dobra, prościej
A jest podzbiorem swojego domknięcia
czy A jest podzbiorem B? no nie jest
7 cze 17:06
jc: B ∩ A = ∅
Domknięcia A powinno zawierać A (to najmniejszy zbiór domknięty zawierający A).
Zatem B nie jest domknięciem A.
Wnętrze A to największy zbiór otwarty zawarty w A. Skoro A jest otwarty, to wnętrze A
równe jest A.
Przy okazji. Zbiór B = R2 − A jest domknięty bo A jest otwarty.
7 cze 17:08
Daga: Adamm troszke nie rozumiem tej linijki
xn+yn>1 jest zbieżny do x+y≥1
skąd nagle ten znak ≥?
7 cze 17:44
jc: 1/n > 0, ale 1/n →0.
7 cze 17:45
Adamm:
Bo przeszliśmy przez granicę
granica "zachowuje się" przez znak ≥, to jest, jeśli na przykład
x
n≥1 to lim x
n ≥1
ale niekoniecznie przez znak >, bo na przykład
7 cze 17:46
Daga: super, dziękuje
7 cze 17:47