Relacja Podzielności
kleszcz: 2. Wiedząc, że R oznacza relację podzielności w zbiorze liczb naturalnych, wyznacz:
a) {x∊ N; x≤15};
I teraz mam pytanie nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale rozwiązanie podpunkt a) to {1,3,5,15}?
7 cze 15:29
kleszcz: Czy mam tutaj rysować diagram hassego?
7 cze 15:31
kleszcz: I wypisywać elem. min. maks. elem. najm oraz najw.?
7 cze 15:32
kleszcz: ?
7 cze 15:50
Adamm:
Niepełne polecenie
7 cze 15:55
kleszcz: b) {x∊N; 3 ≤ x ≤ 45};
{3,5,9,15,45}
7 cze 15:57
kleszcz: Nie wiem takie mam polecenie właśnie może Pani zapomniała napisać słowo wyznacz ZBIORY?
7 cze 15:59
kleszcz: tak mam w innym podobnym
7 cze 15:59
kleszcz: 2. Wiedząc, że R oznacza relację podzielności w zbiorze liczb naturalnych, wyznacz ZBIORY:
7 cze 16:06
Adamm: zbiory są takie same z czy bez relacji podzielności, coś tu po prostu nie gra
7 cze 16:37
kleszcz: No zbiory z relacją podzielności ja to tak rozumiem
7 cze 16:46
kleszcz: ?
7 cze 17:52
kleszcz: Więc o co chodzi w tym zadaniu ostatecznie?
7 cze 18:08
iteRacj@:
Nie wiem, o co chodzi, mogę się tylko domyślać na podstawie poprzednich zadań, które wstawiłeś.
Może być taki początek polecenia:
Niech R⊂X×X będzie relacją podzielności
a) X={x∊N: x≤15}
b) X={x∊N: 3≤x≤45}
7 cze 19:39
kleszcz: A jak to rozwiązać?
7 cze 20:41
iteRacj@: a) X={x∊N: x≤15}
R⊂X×X oznacza, że spośród wszystkich par (x,x) (dlatego par ponieważ jest to relacja
dwuargumentowa!), a więc sposród (1,1),(1,2),(1,3),....,(15,14),(15,15) wybieramy te, w
których pierwsza liczb dzielnikiem drugiej.
Spróbuj wypisać te pary, które pozostają w relacji podzielności:
(1,1),(1,2),(1,3),....,(1,14),(1,15) ponieważ jedynka jest dzielnikiem każdej z pozostałych
liczb
(2,2),(2,4),(2,6),....,(2,14)
......
(13,13)
(14,14)
(15,15)
Nie wiem czy dobrze się domyślam i czy masz wyznaczyć element największy i najmniejszy. To
zależy jakie masz polecenie, napisałeś tylko wyznacz, nie napisałeś co.
7 cze 21:17