lala
popek: Sprawdź czy prawidzwe są prawa rozdzielności łączności De Morgana dla logiki k−wartościowej.
Mam problem z tym zadaniem wiem, że
XvY=max{x,y} X
sup> Y = min{x,y}
i teraz mam przykłądy
1. x≥y≥z
2. x≥z≥y
3. y≥x≥z
4. y≥z≥x
5. z≥x≥y
6. z≥y≥x
oraz rozwiązania
1.
L = min {x,min{y,z}} = min {x,z} = z
P = min{min{x,y},z}} = min{y,z} = z
L=P
2....
3.
L=min{x,z} = z
P = min {x,z} = z
4..
5..
6..
Mam rozwiązania do wszystkich ale nie potrafię pojąć tego schematu, jak się to robi.
I drugie pytanie, czy te zadania:
https://zapodaj.net/db5eb16760d04.png.html
Robi się tak samo?