pomocy
nieumiejaca: oblicz sumę 1/(√1+√2)+ 1/(√2+√3)+ 1/(√3+√4)
w poprzednim zadaniu był wzór: 1/(n(n+1))= 1/n− 1/(n+1) ale nie wiem czy to trzeba według
tego wzoru czy jakos inaczej to wyprowadzic
7 cze 14:31
Blee:
| 1 | | √n − √n+1 | |
| = |
| = √n+1 − √n |
| √n + √n+1 | | n − (n+1) | |
zastosuj to przekształcenie dla swojej sumy i będzie mieć ......
7 cze 14:41
PW: To samo:
| 1 | | √n+1−√n | |
| = |
| =√n+1−√n |
| √n+1+√n | | √n+12−√n2 | |
7 cze 14:41
PW: Nie to samo co
Blee (bo nie widziałem

), ale to samo rozumowanie.
7 cze 14:43
nieumiejaca: ale skad sie to wzielo? mozecie od poaczatku to rozpisac?
7 cze 14:51
Blee:
mnozysz licznik i mianownik przez 'sprzężenie' albo jak wolisz −−− 'wyciągasz niewymierność z
mianownika'
7 cze 15:04
nieumiejaca: aaa, no to juz jasne, dzieki
7 cze 15:18