Basia:
z = x
2+y
2 to paraboloida eliptyczna; wierzchołek O=(0;0;0)
z =
√20−x2−y2 to półkula
z
2 = 20−x
2−y
2
x
2+y
2+z
2 = 20
kula o środku O=(0;0;0) i r=
√20=2
√5
musisz zobaczyć jak one się przecinają
x
2+y
2 =
√20−(x2+y2)
(x
2+y
2)
2 = 20 − (x
2+y
2)
t = x
2+y
2≥0
t
2+t−20=0
Δ=81
czyli przecinają się po okręgu x
2+y
2=4 w płaszczyźnie z=4
czyli masz
dla
0 ≤ z ≤ 4 całkę po paraboloidzie
−2 ≤ x ≤ 2
a dla
4< z <
√20=2
√5 całkę po kuli
0 ≤ x ≤ 4
w oby przypadkach nie mam pojęcia jak ograniczyć y z góry
1. 0 ≤ y ≤
√z−x2 ?
2. 0 ≤ y ≤
√10−x2−z2 ?
niby, ale jakoś mnie to nie przekonuje
przeszłabym na współrzędne walcowe