Statystyka
Sta2zeK: Proszę o sprawdzenie czy moje rozumowanie jest poprawne w przypadku tego zadania.
https://scr.hu/80vVek
czy skoro f1(x) jest gestoscia rozkladu normalnego a f2(x) gestoscia rozkladu
wykladniczego to EX i VarX będzie równa:
| | 1 | | 2 | 1 | |
VarX= |
| σ2+ |
|
| ? |
| | 3 | | 3 | (lambda)2 | |
7 cze 00:18
Adamm: Wartość oczekiwana wygląda ok, wariancja pewnie jakaś inna
7 cze 00:40
Sta2zeK: dlaczego wariancja bedzie inna?
7 cze 01:38
Sta2zeK: jedyny pomysl mam taki ale wtedy wejde w jakies kosmiczne obliczenia

VarX=EX
2−(EX)
2, (EX)
2 mam policzone
| | 1 | |
EX2=∫x2f(x)dx=tutaj zaczyna sie problem z wyliczeniem calki x2* |
| (wzor na gestosc |
| | 3 | |
normalna)
7 cze 01:51