max min
Bartek: Jak narysować MAX(x,y) < 0 albo MIN(x,y)<0 ?
Z odcinka [−3,3] losuje dwie liczby i mamy zdarzenia:
A − ich suma jest mniejsza od −2
B − ich maksimum jest ujemne
Jeżeli chodzi o zdarzenie A to nie mam problemu z zaznaczeniem na rysunku,
jeżeli chodzi o B to nie wiem jak się za to zabrać.
Tak więc mam rysunek tego
https://ibb.co/nDWBno
To zakreskowane pole to ten maksimum, ale skąd ono jest, tego nie wiem.
W jaki sposób wyznacza(rysuje) MAX(x,y)<0 albo MIN(x,y)<0 ?
6 cze 23:17
Basia: nie podoba mi się ten rysunek
tam jest prosta y=−x−2 i nijak się to nie ma do MAX(x,y)
prosta y=−x−2 pasuje do A, ale reszta nie
6 cze 23:29
Basia: natomiast bez tej prostej to sie zgadza;
MAX(x,y)<0 to własnie ten kwadrat
6 cze 23:31
Basia:

MAX(x,y) = x dla y≤x
czyli bierzesz wszystkie punkty z dużego kwadratu leżace pod prostą i na prostej y=x
takie, że x<0 (niebieskie)
MAX(x,y) = y dla y>x czyli bierzesz z dużego kwadratu punkt leżące nad prosta y=x
takie, że y<0 (czerwone)
dostajesz ten mały kwadrat (bez boków zawartch z osiach)
6 cze 23:38
Adamm: Basia, a zdarzenie A?
6 cze 23:44
Adamm: Czyli koniec końców jego rysunek dobry
6 cze 23:46
Basia: koniec końców tak; chyba źle się wyraziłam; jeżeli to ma być rysunek do
MAX(x,y)<0 to co tam robi prosta y=−x−2 ?
może to miał być jeden rysunek do obu przypadków
ale dla A co innego powinno być zakreskowane
6 cze 23:50
Basia:

to jest A
6 cze 23:52
Bartek: Dziękuje

Może źle się wyraziłem, ale na moim rysunku zawarte były dwa zdarzenia. Prosta y=−x−2 jest do
zdarzenia A,
zaś to zakreskowane pole to zdarzenie B.
Niestety nadal jakoś tego do końca nie widzę, jak to narysować. Może spróbujmy na innym
przykładzie:
Z przedziału [−1,2] losujemy 2 liczby i zdarzeniem jest to, że minimum tych liczb jest mniejsze
od 0.
Tutaj rysunek:
https://ibb.co/nMmvxo
Tutaj jest w podobny sposób to pewnie zrobione, tylko prosił bym o
rozpisanie tak jak to zrobiła Basia.
Patrząc na dwa rysunki z wytłumaczeniem, może zrozumiem.
7 cze 08:37