matematykaszkolna.pl
max min Bartek: Jak narysować MAX(x,y) < 0 albo MIN(x,y)<0 ? Z odcinka [−3,3] losuje dwie liczby i mamy zdarzenia: A − ich suma jest mniejsza od −2 B − ich maksimum jest ujemne Jeżeli chodzi o zdarzenie A to nie mam problemu z zaznaczeniem na rysunku, jeżeli chodzi o B to nie wiem jak się za to zabrać. Tak więc mam rysunek tego https://ibb.co/nDWBno To zakreskowane pole to ten maksimum, ale skąd ono jest, tego nie wiem. W jaki sposób wyznacza(rysuje) MAX(x,y)<0 albo MIN(x,y)<0 ?
6 cze 23:17
Basia: nie podoba mi się ten rysunek tam jest prosta y=−x−2 i nijak się to nie ma do MAX(x,y) prosta y=−x−2 pasuje do A, ale reszta nie
6 cze 23:29
Basia: natomiast bez tej prostej to sie zgadza; MAX(x,y)<0 to własnie ten kwadrat
6 cze 23:31
Basia: rysunek MAX(x,y) = x dla y≤x czyli bierzesz wszystkie punkty z dużego kwadratu leżace pod prostą i na prostej y=x takie, że x<0 (niebieskie) MAX(x,y) = y dla y>x czyli bierzesz z dużego kwadratu punkt leżące nad prosta y=x takie, że y<0 (czerwone) dostajesz ten mały kwadrat (bez boków zawartch z osiach)
 1 
P(B) =

4 
6 cze 23:38
Adamm: Basia, a zdarzenie A?
6 cze 23:44
Adamm: Czyli koniec końców jego rysunek dobry
6 cze 23:46
Basia: koniec końców tak; chyba źle się wyraziłam; jeżeli to ma być rysunek do MAX(x,y)<0 to co tam robi prosta y=−x−2 ? może to miał być jeden rysunek do obu przypadków ale dla A co innego powinno być zakreskowane
6 cze 23:50
Basia: rysunekto jest A
6 cze 23:52
Bartek: Dziękuje emotka Może źle się wyraziłem, ale na moim rysunku zawarte były dwa zdarzenia. Prosta y=−x−2 jest do zdarzenia A, zaś to zakreskowane pole to zdarzenie B. Niestety nadal jakoś tego do końca nie widzę, jak to narysować. Może spróbujmy na innym przykładzie: Z przedziału [−1,2] losujemy 2 liczby i zdarzeniem jest to, że minimum tych liczb jest mniejsze od 0. Tutaj rysunek: https://ibb.co/nMmvxo Tutaj jest w podobny sposób to pewnie zrobione, tylko prosił bym o rozpisanie tak jak to zrobiła Basia. Patrząc na dwa rysunki z wytłumaczeniem, może zrozumiem.
7 cze 08:37