Funkcji homograficzna
zadanie: Opisz własności funkcji i ją narysuj: f(x)=3x−2/x−1
1) Dziedzina
2) Zbiór wartości
3) Miejsca zerowe
4) Przedziały monotoniczności
5) Równania asymptot
Ma być to zrobione za pomocą funkcji homograficznej
6 cze 22:48
Basia:
2
to co napisałeś czyli f(x) = 3x−
−1 nie jest funkcją homograficzną
x
3x−2
3x−3+3−2
3(x−1)+1
ma być f(x) =
=
=
=
x−1
x−1
x−1
3(x−1)
1
1
+
=
+3
x−1
x−1
x−1
1
szkicujesz y=
i przesuwasz o wektor u→=[1;3]
x
D = R\{1|
ZW = R\{3}
3x−2=0
3x=2
2
x=
3
2
x0 =
3
przedziałami malejąca; maleje w przedziale x∊(−∞;1) i maleje w przedziele x∊(1;+∞)
ale w każdym oddzielnei
asymptoty: y=3; x=1