oblicz całkę
szery: Obliczyć całkę: ∫cos(3x + 2)
Przez ten argument w nawiasie nie mam pojęcia jakiego wzoru użyć..
6 cze 22:21
Basia:
t=3x+2
dt = 3dx
| | 1 | |
J = |
| ∫cos t dt = ...................... |
| | 3 | |
6 cze 22:22
szery: No dobra, źle zrobiłem nie podając całej całki, tylko jej kawałek, z którym akurat mam
problem..
Oto cała całka: ∫(4−2x)cos(3x+2)
No i trzeba ją całkować przez części, za U wziąłem 4−2x i obliczyłem z tego pochodną, która
wynosi −2,
natomiast za v' wziąłem cos(3x+2) no i tutaj mam problem żeby policzyć z tego całkę..
6 cze 22:25
Basia:
| | 1 | |
∫cos(3x+2) dx = |
| sin(3x+2)+C |
| | 3 | |
| | 1 | |
v' = cos(3x+2) ⇒ v= |
| sin(3x+2) |
| | 3 | |
6 cze 22:28
szery: Bardzo dziękuje Basiu, mogłabyś powiedzieć jakiego wzoru tutaj użyłaś?
6 cze 22:32
Basia:
(sin x)' = cos x
(sin(3x+2))' = 3*cos(3x+2)
czyli cos(3x+2) jest pochodną U{1}[3}sin(3x+2)
albo tak jak Ci pokazałam na poczatku
licząc ∫cos(3x+2)dx przez podstawienie t=3x+1
całkując dostajesz funkcję pierwotną czyli tę, dla której pochodną jest cos(3x+2)
6 cze 22:38