Geometria analityczna zadanie
Uczeń: Punkty P=(−2,−1) i Q=(3,2) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu.
Napisz równanie okręgu opisanego na tym kwadracie.
6 cze 22:15
sushi:
znajdź środek odcinka PQ −−> to będzie środek okręgu
policz długość odcinka |PQ| −−> potem jego połowa = promień szukanego okręgu
6 cze 22:19
Mila:

P=(−2,−1) , Q=(3,2)
| | 1 | | 1 | |
S=( |
| , |
| ) współrzędne środka okręgu |
| | 2 | | 2 | |
| | 26 | |
|SQ|2=R2=(3−1/2)2+(2−1/2)2= |
| |
| | 4 | |
Równanie okręgu:
| | 1 | | 1 | | 26 | |
(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
====================
6 cze 23:13
6 cze 23:41
a7:
jest dobrze ( i bardzo elegancko)
7 cze 00:05