fizyka
pomocy: Przez długi, poziomy, sztywno zamocowany drut płynie prąd o natężeniu
Ia=100A.Równolegle nad nim umieszczony jest cienki drut o ciężarze
0.073N/m przez który płynie
prąd o natężeniu
Ib=20A. Na jakiej wysokości ponad pierwszym drutem powinien być
umieszczony drugi drut, aby siły magnetyczne zrównoważyły jego ciężar?
6 cze 22:14
7 cze 12:22
Lech: Brakuje dlugosci L preta ,
Czyli :
| | μI1 I2*L | |
mg = |
| , oraz Q= q*L , q = 0,073 N/m |
| | 2πh | |
Wowczas dlugosc L upraszcza sie
Czyli
7 cze 13:18
gg:
@Lech
Ponieważ ciężar drutu podany jest na jednostkę długości, siłę oddziaływania przewodów także
podałem na jednostkę długości. Dlatego w wzorze μI
1I
2/2πh nie występuje długość pręta.
Przyjąłem (przyznaję, że trochę niefortunnie

), że mg=0,074N/m.
7 cze 20:02
Leszek: Kolego @gg , ale wowczas nie powinienes napisac wyrazenia mg [ N , niuton ]
poniewaz w podanym przez Ciebie wzorze na h nie zgadzaja sie jednostki !
μ [ N/A2 ]
7 cze 21:32
gg:
@Lech
No przecież jasno napisałem, przyjąłem że mg=0,074N/m. We wzorze na siłę dynamiczną działającą
na przewody z prądem pominąłem długość przewodu (w liczniku wzoru). To oznacza że jednostką
tego wyrażenia jest [N/m].
Gdybyś nadal miał jeszcze jakieś wątpliwości, rozpiszę dokładniej użyte jednostki:
[μ]=[H/m]=[Vs/Am],
[mg]=[N/m]=[(kgm)/(s2m)]=[kg/s2].
Stąd
[h]=[(μI1I2)/(mg)] = [(Vs/Am)·A2/(N/m )]=[(J/m)/(N/m)]=[m].
A więc jednostką h jest metr, tak jak być powinno.
8 cze 10:59
Lech: OK ! Kolego @gg : ja to wszystko rozumiem , ale uczniowie w szkole i na karcie wzorow
na maturze z fizyki maja wzor na sile elektrodynamiczna odzialywania miedzy
| | μo * I1 *I2*L | |
przewodnikami z pradem w postaci F = |
| |
| | 2πr | |
Dlatego tak napisalem w moim pierwszym wpisie !
8 cze 12:20