matematykaszkolna.pl
fizyka pomocy: Przez długi, poziomy, sztywno zamocowany drut płynie prąd o natężeniu Ia=100A.Równolegle nad nim umieszczony jest cienki drut o ciężarze 0.073N/m przez który płynie prąd o natężeniu Ib=20A. Na jakiej wysokości ponad pierwszym drutem powinien być umieszczony drugi drut, aby siły magnetyczne zrównoważyły jego ciężar?
6 cze 22:14
gg:
 μI1I2 
mg=

.
 2πh 
Stąd
 μI1I2 
h=

2πmg 
7 cze 12:22
Lech: Brakuje dlugosci L preta , Czyli :
 μI1 I2*L 
mg =

, oraz Q= q*L , q = 0,073 N/m
 2πh 
Wowczas dlugosc L upraszcza sie Czyli
  μI1*I2 
h =

2πq 
7 cze 13:18
gg: @Lech Ponieważ ciężar drutu podany jest na jednostkę długości, siłę oddziaływania przewodów także podałem na jednostkę długości. Dlatego w wzorze μI1I2/2πh nie występuje długość pręta. Przyjąłem (przyznaję, że trochę niefortunnie emotka ), że mg=0,074N/m.
7 cze 20:02
Leszek: Kolego @gg , ale wowczas nie powinienes napisac wyrazenia mg [ N , niuton ] poniewaz w podanym przez Ciebie wzorze na h nie zgadzaja sie jednostki ! μ [ N/A2 ]
7 cze 21:32
gg: @Lech No przecież jasno napisałem, przyjąłem że mg=0,074N/m. We wzorze na siłę dynamiczną działającą na przewody z prądem pominąłem długość przewodu (w liczniku wzoru). To oznacza że jednostką tego wyrażenia jest [N/m]. Gdybyś nadal miał jeszcze jakieś wątpliwości, rozpiszę dokładniej użyte jednostki: [μ]=[H/m]=[Vs/Am], [mg]=[N/m]=[(kgm)/(s2m)]=[kg/s2]. Stąd [h]=[(μI1I2)/(mg)] = [(Vs/Am)·A2/(N/m )]=[(J/m)/(N/m)]=[m]. A więc jednostką h jest metr, tak jak być powinno.
8 cze 10:59
Lech: OK ! Kolego @gg : ja to wszystko rozumiem , ale uczniowie w szkole i na karcie wzorow na maturze z fizyki maja wzor na sile elektrodynamiczna odzialywania miedzy
 μo * I1 *I2*L 
przewodnikami z pradem w postaci F =

2πr 
Dlatego tak napisalem w moim pierwszym wpisie !
8 cze 12:20