Rachunek prawdopodobieństwa
janusz: W jaki sposób rozwiązuje się zadanie typu:
Mam gęstość rozkładu zmiennej losowej X
Polecenie:
−1 , dla X ≤−2
Y =
X + 1, dla X>−2
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej Y.
6 cze 22:14
Adamm:
Wyznacz dystrybuantę
6 cze 22:18
janusz: OK − dystrybuanta wyznaczona
6 cze 22:20
janusz: Jak mogę przejść z dystrybuanty zmiennej X na dystrybuantę zmiennej Y?
6 cze 22:22
Adamm:
Chodziło mi o dystrybuantę zmiennej Y, ale nieważne
FY(x)=P((−1≤x ∧ X≤−2) ∨ (X+1≤x ∧ X>−2))
dla −1>x mamy
FY(x)=P(−2<X≤x−1)=0
dla x≥−1
FY(x)=P(X≤x−1)=FX(x−1)
6 cze 22:50