tozsamosci trygonometryczne
xox: Sprawdź, czy prawdziwa jest następująca tożsamość:
tgα / tg2α − tgα = cos2α
6 cze 21:49
Basia: tożsamość to równość, która jest zawsze prawdziwa
więc jeżeli to jest tożsamość to nie ma czego sprawdzać
6 cze 21:51
xox: 
) dziękuję za pomoc basiu

! właśnie o to chodziło
6 cze 21:56
xox: ktoś mógłby pomóc na poważnie? tak, mam sprawdzić czy prawdziwa jest tożsamość.
6 cze 21:58
Basia:
| | tg α | | | | √3 | | 1 | | √3 | |
L = |
| − tg α = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | tg 2α | | √3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
L≠P
to nie jest tożsamość trygonometryczna
6 cze 22:01
Lech: | | tg α | |
Czy to jest wyrazenie : |
| = cos 2α ? |
| | tg 2α − tg α | |
6 cze 22:01
Basia: tożsamość jest zawsze prawdziwa; to NIE JEST tożsamość
6 cze 22:02